De International Mathematical Olympiad is het neusje van de zalm van de internationale wiskundeolympiades. Het is een prestigieus event waaraan meer dan 100 landen deelnemen.

De 64ste International Mathematical Olympiad (IMO) werd in 2023 georganiseerd in Chiba, Japan. Elk land kan een team van zes leerlingen afvaardigen; sommige landen sturen echter een onvolledige delegatie. In 2023 namen 618 leerlingen uit 112 landen deel.

De Belgische ploeg werd geleid door prof. dr. Bart Windels en bestond uit drie leerlingen van de Nederlandstalige Gemeenschap (geselecteerd door VWO) en drie leerlingen van de Franstalige Gemeenschap.

Op de IMO krijgen de deelnemers klassiek zes (vaak ongemeen keiharde) vragen voorgeschoteld, gespreid over twee dagen. Elk van de antwoorden wordt gequoteerd op zeven punten. De maximumscore van een deelnemer is dus 42 punten.

In de eindrangschikking worden de beste leerlingen beloond met een medaille. Dit jaar waren dat de leerlingen die minstens 18 punten scoorden. De scores 18 t.e.m. 24 waren goed voor brons. Wie een score van minstens 25 en hoogstens 31 behaalde, verdiende een zilveren medaille, en wie 32 of meer behaalde, was goed voor goud. Wie geen medaille behaalde, maar minstens één vraag volledig correct kon oplossen, kreeg een eervolle vermelding. De Belgische deelnemers boekten volgende resultaten:

Pierre Akin Dürrüoglu (Fr.) 23 punten Bronzen medaille
Robin Antoine (Fr.) 19 punten Bronzen medaille
Luka Sebbag (Ned.) 17 punten Eervolle vermelding
Jul Comhaire (Ned.) 14 punten Eervolle vermelding
Zhiyi Luo (Ned.) 10 punten Eervolle vermelding
Akram Zakine (Fr.) 9 punten Eervolle vermelding

In de officieuze landenrangschikking eindigde China op de eerste plaats met een score van 240 punten. België bekleedde de 63ste plaats.

Meer informatie over de International Mathematical Olympiad vind je op www.imo-official.org.